Sneller - binnen 24 uur persoonlijk contact
Persoonlijker - direct een adviseur spreken
Completer - altijd een geschikte machine

Prefab gevelelementen monteren zonder steiger

In Haarlem is het officiële startsein gegeven voor de bouw van woningbouwproject Bossa Nova. In de aanloop naar dit project kwamen wij in contact met het innovatieve gevelbedrijf Facédo.  Het verzoek vanuit Facédo betrof een hijsvoorziening waarmee prefab HSB elementen incl. kozijn geplaatst kunnen worden zonder tussenkomst van een steiger.

Bossa Nova

Halverwege het jaar 2021 kwamen wij in contact met het innovatieve gevelbedrijf Facédo. De concrete aanleiding hiervan was de behoefte aan hijshulpmiddelen voor het project Bossa Nova te Haarlem. Men was op zoek naar een passende hijsmiddel waarmee de door Van Buuren Hout & Prefab afgemonteerde HSB elementen incl. kozijn kunnen worden opgepakt en geplaatst in de bouw. Men dacht hierbij aan een glaszuiger welke in diepte kan worden afgesteld gezien de radius van het element. Verder kon eenzelfde glaszuiger wellicht worden gebruikt om de afgemonteerde elementen na de montage op transportbokken te plaatsen.

In de project overleggen die volgden zijn de verschillende mogelijkheden van een project specifieke glaszuiger besproken. Tijdens soortgelijke overleggen proberen we alle relevante informatie te verzamelen en te structureren om de klantvraag te kunnen specificeren. Vervolgens kunnen wij een advies geven met betrekking tot de afmetingen / capaciteit / type zuigers / verstelbaarheid / toepasbaarheid rondgebogen maar eventueel ook rechte beglazing et cetera. Op verzoek hebben wij Facédo ook inzage gegeven in de modulaire toepassing van onze glaszuigers om zo bedrijfsbreed te kunnen kijken naar andere project specifieke behoeftes die zich voor komende projecten aandienen.

Een belangrijk aandachtspunt dat naar voren kwam in de overleggen was de ronding van de puien welke moeten worden gehesen. Behalve dat deze dient te worden opgevangen door de zuigersamenstelling heeft het element door zijn vorm van nature de nijging om naar onderen weg te draaien. Dit moet worden ondervangen zodat het element schuin kan worden ingestoken.

Bossa Nova

Wat betreft het nieuwbouwproject Bossa Nova in Haarlem Nieuw Zuid, het totale plan bestaat uit twee ronde woontorens. Toren “Bossa” – de hoogste toren – bestaat uit 78 koopappartementen, verdeeld over 13 woonlagen. Toren “Nova” krijgt 64 koopappartementen, verdeeld over 10 woonlagen. Met woningen in diverse afmetingen, van circa 50m2 tot 130m2, geeft het nieuwbouwproject antwoord op de woonvisie van gemeente Haarlem om het woningtekort op te lossen met hoogwaardige kwaliteit woningen. De woningen worden ‘smartready’ en zeer energiezuinig opgeleverd met een duurzaam energie-installatie, optimale isolatie en zonnepanelen.

Gezien de complexiteit zijn wij als partner al in een vroeg stadium bij dit project betrokken. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn, in onderstaande video een impressie van het plaatsen van een gevelelement met de voor dit project ontwikkelde vacuümheffer. Als uitgangspunt hebben we de Wirth GL-M1400 genomen, deze vacuümheffer heeft zogeheten powered movements. De glaszuiger kan 360 graden draaien (elektrisch) en 90 graden kantelen (hydraulisch). De voor dit project ontwikkelde vacuümheffer is zodanig samengesteld dat het mogelijk was om alle gevelelementen te plaatsen.

Op de bouwplaats is aannemer Hillen & Roosen verantwoordelijk voor de montage. Om het gevelelement te kunnen balanceren is de glaszuiger uitgerust met een steker, ook wel een evenaar genoemd. Mede hierdoor lukt het om tijdens de ruwbouw (tunnelproject) de gevels te sluiten zonder gebruik te maken van steigers. Iedere 8 werkdagen bouwt Hillen & Roosen een hele verdieping ruwbouw, gevelsluiting inclusief balkons en hekken met 1 torenkraan. Zo zie je wat een goede samenwerking in het voortraject oplevert voor de bouw.