Sneller - binnen 24 uur persoonlijk contact
Persoonlijker - direct een adviseur spreken
Completer - altijd een geschikte machine

Prefab gevelsysteem monteren

Een prachtige gevel is het gezicht van een bouwproject, de gevel bepaald in sterke mate de uitstraling van een gebouw. Bij het ontwikkelen, renoveren en transformeren van gebouwen en het realiseren van de mooiste gevels wordt steeds vaker gewerkt met prefab bouwelementen.

 

Rollecate Tripolis Park Amsterdam

Vraag naar professionele hijs- en montagemiddelen

Vandaag de dag zijn gevelbouwers ertoe in staat om alle soorten gevels te bekleden. Dit gebeurt natuurlijk volledig naar wens van de opdrachtgever. Steeds vaker wordt de complete gevel geprefabriceerd in de fabriek van de desbetreffende gevelbouwer. Het streven is om zoveel mogelijk off-site te assembleren en met beglaasde elementen naar de bouwplaats te komen.

Doordat wij al jarenlang met plezier gevelbouwers assisteren, hebben we veel ervaring. Bovendien kunnen we u daardoor adviseren en ondersteunen. Er zijn verschillende soorten bevestigingsmethoden voor de montage van gevelbekleding. Een juiste montage en toepassing is van essentieel belang voor de duurzaamheid en levensduur van de gevel.

Prefab gevelsystemen glaszuiger Rollecate

Een montageproces in de praktijk

Bij de renovatie van de Tripolis-kantoren, voegde de ontwerper tussen de ringweg en de kantoren een transparante kantoorschijf toe. Deze ‘Landscraper’ overkluist een deel van de kantoorpanden uit de jaren negentig en heeft een atrium met vliesgel die het ontwerp met vliesgevel. Buiten de hoogopgaande vliesgevel die de grenzen van het atrium afpaalt, kreeg de Landscraper een door Rollecate geëngineerde, geproduceerde en gemonteerde elementengevel. De elementen zijn in de productie bij Rollecate in Staphorst compleet geassembleerd en daar al voorzien van de brede plaatwerkframes die het aanzicht en de ritmiek van de gevel bepalen.

Rollecate leverde voor de Landscraper zo’n 1100 gevelelementen. Alle 1100 gevelelementen zijn helemaal fabrieksmatig afgewerkt, met plaatwerk en glas bezet waarbij ze zonder verdere handelingen met een kraan gemonteerd kunnen worden. Vanuit de productielocatie in Staphorst worden alle gevelelementen getransporteerd naar de bouwplaats parallel aan de A10. Op de bouw werden de geproduceerde elementen gehangen aan vooraf gestelde verankeringen. Voor de maatvoering van de verankering werden de hele Landscraper en elk specifiek ankerpunt ingemeten en afgetekend boven op de vloeren.

Een bijzonder mooi en aansprekend project aan de Zuidas waarbij HOCAP een bijdrage mocht leveren rondom het montageproces. Belangrijk hierbij is dat er in een vroeg stadium al wordt nagedacht over de uiteindelijke montage van de gevelelementen.

Prefab gevelsystemen glaszuiger Rollecate

Speciaal ontwikkelde glaszuiger

De nieuwe Landscraper is een nieuw 155 meter lang en 11 verdiepingen tellend kantoorgebouw dat naast en deels over de bestaande torens van Tripolis wordt gerealiseerd. De bouwtijd van het project is circa 2,5 jaar. Vanwege de complexiteit zijn wij als partner al in een vroeg stadium bij het project betrokken. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn, in onderstaande video een impressie van het sluiten van de gridgevel met de voor dit project ontwikkelde vacuümheffer. Als uitgangspunt hebben we de Wirth GL-M1800 genomen, deze vacuümheffer heeft zogeheten powered movements. De glaszuiger kan 360 graden draaien (elektrisch) en 90 graden kantelen (hydraulisch).

De voor dit project ontwikkelde vacuümheffer is zodanig samengesteld dat het mogelijk was om alle gevelelementen te plaatsen. Alle elementen zijn de revue gepasseerd, zowel de 3,60 x 3,60 meter (begane grond tot en met 5e verdieping) als de 3,60 x 3,80 meter (6e tot en met 11e verdieping) metende elementen. De dakrandelementen meten 3,60 x 4,40 meter, op de begane grond bevinden zich elementen van 6,50 meter hoogte. De vacuümheffer pakt de elementen aan het glas op en is voorzien van een extra zekering aan de bovenkant. De zuiger kan ook kantelen om de grootste elementen horizontaal aan te voeren.

De moeilijkheidsgraad van het montagewerk nam toe doordat de voorkant van de gevelelementen niet gelijk was aan de voorkant van het glas. Om voorbij de cassettes van het gevelelement te komen zijn er afstandhouders van 220 mm tussen het zuigerframe en de zuignap geplaatst. Om de montage van de gevelelementen te vergemakkelijken was het belangrijk dat de elementen loodrecht in de kraan kwamen te hangen, met die gedachte is de kraanarm van de vacuümheffer ook aangepast. In de video is duidelijk te zien hoe het een op het ander is afgestemd.